Ganzen vliegen in een V-vorm met opkomende zon als achtergrond

Teamontwikkeling versnellen tijdens het werk

Uit praktijkonderzoek bij meer dan 300 teams blijkt dat 50% van de mensen ontevreden is over de onderling flow van activiteiten in een team. Men ervaart onnodig wachten, opnieuw schakelen, paniek-acties en meerwerk. Eigenlijk verspilling van tijd, geld en energie. Ik help teams en samenwerkingsverbanden om samen meer succes te hebben. Of het nu gaat om operationele teams, management teams, agile teams, squads, project teams of samenwerkings-verbanden tussen organisaties, iedereen komt eens op een punt dat er een versnelling of verbetering nodig is. Dat de rek eruit is, of dat de omgeving meer verwacht dan mogelijk lijkt.

Krachtig en slim samenwerken

Waar het dan om gaat is: Hoe kunnen we samen, krachtig en slim een antwoord geven op de uitdagingen in onze omgeving?  De Ruysdael succesversneller is het duwtje in de rug. Heel anders dan het zoveelste teamtool of risicomonitor. Geen schema’s met een typologie of rollen. Het is een integrale analyse en interventie in een klein, eenvoudig, goedkoop en tijdbesparend pakket. Gericht op de specifieke inhoud en context van het team. De succesversneller bestaat uit drie onderdelen: een overzicht van de denkstijlen van het team, een analyse van de zeven succesfactoren en een interventieplan met concrete tips.

In de praktijk blijkt dat een denkstijlentest de kans op persoonlijke flexibiliteit verhoogt. De uitkomsten van de succesfactorscan geeft in één oogopslag het DNA van het team in de gegeven context. Alleen al dat overzicht trekt mensen uit de waan van de dag en geeft opties. Niemand zit natuurlijk te wachten op energievretende overleggen, onverwachte escalaties of meerwerk. Dat is wel wat er gebeurt als de succesfactoren op rood staan. De reden om de succesversneller in te zetten is eigenlijk zo oud als de mensheid: hoe kunnen we met zo min mogelijk inspanning iets neerzetten dat ertoe doet.

Aanpak

De aanpak is eenvoudig: Tijdens een teamoverleg vult iedereen een succesfactorscan in met de Ruysdael team app. Op dezelfde dag maakt iedereen een online Mindsonar® denkstijlentest. Kort daarna is er een terugkoppeling met verbeterplan voor het team. De totale tijdsbesteding voor elk teamlid: één uur voor het invullen van de scan en test. Een uur voor de gezamenlijke terugkoppeling en het borgen van vervolgacties.

Het voordeel van deze aanpak is dat er in korte tijd en met weinig inspanning een zeer gericht en praktisch stappenplan is om de kans op succes te vergroten. Er zijn ongetwijfeld andere organisaties die iets vergelijkbaars bieden. Wat de succesversneller van Ruysdael zo bijzonder maakt is de eenvoud en het feit dat alles ontstaan is vanuit de praktijk van succesvolle samenwerkingsverbanden. Een perfecte mix van de harde en de zachte kant van succes.

Meer informatie:

Voorbeeld teamtraject

Meest gelezen artikelen