Een squirrel kijkt uit over yosemite valley

2007 in vogelvlucht

Het eind van het jaar is altijd een goed moment om de balans op te maken. 2007 was een jaar met vele ups en enkele downs. Een reden te meer om even stil te staan bij de professionele hoogtepunten, er van te genieten en er dankbaar voor te zijn. Dankzij mijn dierbaren en alle mensen die mij vertrouwen hebben geschonken in mijn werk en dankzij een stel fantastische Ruysdael collega’s.

December

Haal meer uit jezelf door jezelf te zijn. Managers van projectmanagers wisselden van gedachten over de resultaten van de afgelopen drie maanden modellering. Verrassend om te zien dat het perspectief van de project manager, zijn manager en de opdrachtgever zo kan verschillen. Drie stellingen:

  • Je maakt het verschil door de beste te zijn
  • Je haalt het beste uit jezelf door jezelf te zijn
  • Zorg dat anderen ook zichzelf kunnen zijn

November

Workshop leiderschap op Ruysdael IPMA seminar. Op het Ruysdael IPMA beleefden projectmanagers wat het is om zonder informatie en zekerheid een doel na te streven. Samen gelachen met de blinddoek oefening en geleerd over inspiratie, motivatie en frustratie. Een top-event met fantastische Ruysdael collega’s.

Oktober

Managers en Paarden. In samenwerking met een haptonoom en paardenfluisteraar een diepgaande tweedaagse workshop met een management team. Over jezelf zijn, veiligheid, ruimte innemen en leiderschap. Fantastisch om te zien hoe sensitief paarden kunnen zijn en hoe een rationele benadering soms echt niet werkt.

September

Samen met een collega gaf ik de workshop teamcoaching voor professionals. Ontzettend leuk om te zien hoe mensen omgaan met de vakantiecase. Leuke reacties op de drie coachvormen: appreciative inquiry, option suggestion en solution based analysis. Een walrus speelt met het publiek, is de beleving van een teamcoach echt anders?

 

Augustus

NLPU Coaching & Modeling in Santa Cruz. In deze maand was het tijd voor mezelf. Een fantastische opfriscursus gevolgd bij Robert Dilts. Werken met  “the field” en “sponsorship”. Verbazend om te zien hoe een groep ” vreemden” binnen een dag een context kunnen maken die inspirerend is en de veiligheid biedt om diepgaand te kunnen leren. Naar huis met een paar originele boeken van Gregory Bateson en het door Robert mede-ontwikkelde bio-feedback systeem voor hartcoherentie. Een projectplan gemaakt voor mijn model-leer project over de projectmanager die verschil maakt.

Juli

De afsluiting van strategie en trends 2017. Het begeleidingstraject duurde twee maanden. De inzet: een creatieve en inspirerende visie over de dienstverlening van een grote  multinational. De aanpak: een groep jonge managers inventariseert trends  over een periode van 10 jaar en bepaald een innovatief service aanbod op basis van de klantbehoeften. Een groep ervaren managers deed hetzelfde en na afloop werden de resultaten gepresenteerd aan de Raad van Bestuur. Het was een rit  back to the future en het heeft onze kijk op de wereld blijvend veranderd.

Juni

Workshop interventies voor kennisbegeleiders. Het kennisbegeleidingstraject was een jaar geleden afgerond. Nu werd het tijd voor een opfrissing. Heerlijk om weer met  de mannen en vrouwen van het eerste uur  en  de nieuwe kennisbegeleiders te werken.  Elk jaar weer een stapje dieper en verder. We pasten de principes  toe op onszelf en werden kenniskrijger en kennisgever.

Mei

Het opstarten van High Performance Teams. Al jaren werk ik met teams en teambegeleidingstrajecten. De hype ” zelfsturende teams”  ligt ondertussen al weer jaren achter ons. Maar hoe help je dan toch een klant die kortcyclisch wil produceren? Tijd voor een list. Ik combineerde de ervaring uit de workshop leiderschap en de aanpak uit de teambegeleiding tot een samenhangende set tools om teams tot hogere prestaties te brengen. Met een vragenlijst, werkvormen en profiel voor leider, team en teamlid.

April

Een performance cultuur in een programma? Het was een uitdagende setting. Oude vastgeroeste patronen, een wijscultuur en weinig initiatief. De behoefte aan grotere prestaties was groot. In een twee-sporen aanpak moest het programma bewijzen dat het kon. Maar  hoe ga je om met een situatie waar ambities hoger zijn dan het verandervermogen? Op basis van de best practices uit  het authentiek leiderschapsprogramma van vorig jaar bepaalden we de koers: management by example en het stimuleren van talent en durf. Aan de hand van de reismetafoor uit “Authentieke Inspiratie” werden de programmamanagers en later de project- en teamleiders begeleid

Februari

De beleidsdag met onderzoekers en commissieleden. Toch nog even een laatste in de rij. Mijn eerste baan was als projectmanager in de ruimtevaartsector toen ik aan de IRAS werkte bij Fokker, ESA en de NASA. Een heerlijk tijd, waar ik weer aan werd herinnerd toen ik gevraagd werd om een beleidsdag te begeleiden in de luchtvaart sector. De deelnemers inspireerden mij en ik was onder de indruk van de gedrevenheid voor het vak.

 

Meest gelezen artikelen