De werkconferentie
Een werkconferentie met circa 50 projectmanagers van een grote organisatie. Het thema: verschil maken als projectmanager. Wat is dat, wil ik dat en kan ik dat in deze cultuur. Met een knipoog naar collectief leren. Ik vond het een prachtige bijeenkomst. Waarom? Omdat er een paar momenten waren waarin er een diepe stilte viel. Niet uit te leggen, maar je voelt dat er dan collectief geleerd word. Over dat je verschil maakt door jezelf te zijn. En over nut en noodzaak van diepgaande communicatie.
Het begon al goed. Samen met een werkgroep de dag voorbereiden. Nadenken over de competenties en leerroute voor de projectmanager, een competentie-enquete maken, een cultuurscan en een leiderschapsscan uitvoeren en het programma opstellen. En dan de conferentie samen begeleiden.
Het programma van de dag
- Haal het beste uit jezelf door jezelf te zijn, door uit te gaan van je kracht en door diepgaande samenwerking na te streven. In het projectteam, met de opdrachtgever en andere belanghebbenden. Leer door expliciet te maken waar je goed in bent.
- Een leerinterview met een ervaren projectmanager met een focus op “ waar ben je goed in?”. Over openheid en transparantie. Over hoe je als projectmanager een goede relatie opbouwt met de opdrachtgever. En over “de juiste man op de juiste plek” in het team.
- Breakout-sessies over het uitspreken van je talent en samen bepalen van de leerbehoefte. Met als talenten coachen, begeleiden en relaties opbouwen. En als gemeenschappelijke leerbehoefte: ondernemen, leidinggeven en communicatie.
- Een presentatie van de cultuur- en leiderschapsscan. Hoe maak je verschil in een “ beschermende oppositiecultuur”. Hoe bepaalt de cultuur jouw gedrag en hoe vorm je de cultuur door wie je bent. Een projectmanager is er
voor zijn project en niet om de cultuur van de hele organisatie te veranderen. Toch? - Breakout-sessies over het verband tussen cultuur en gedrag. Over het verschil tussen farmers en hunters. Over jezelf zijn in een blame of fame cultuur. Dat je als projectmanager bruggen bouwt tussen verschillende culturen inclusief jouw persoonlijke cultuur.
Enkele impressies en uitspraken van de deelnemers
In onze organisatie zijn er veel regels en richtlijnen. Ik voel me als PM erdoor bekneld. Een project is juist een manier om naast de gebruikelijke manier van werken en cultuur een resultaat neer te zetten. Je moet het dus ook durven om verschillend te zijn of buiten de gebaande paden te gaan. Het is een beetje als de metafoor van het emmertje blauwe verf. Als je er een geel druppeltje in gooit, dan is toch het blauw niet helemaal meer wat het was. Zijn er voldoende druppeltjes dan begint de kleur te veranderen naar groen. Durf dat gele druppeltje te zijn en duik in die blauwe zee.
De relatie OG/ON is van cruciaal belang. Je hoort vaak dat de opdrachtgever niet zijn rol pakt, maar afstandelijk is. Zorg ervoor dat de opdrachtgever zich bewust is van zijn of haar bijdrage. Werk zelf aan de relatie. Hoe meer diepgang, hoe beter je samen in de flow komt en hoe beter je samen dilemma’s kunt oplossen. Dit vraagt dat je als projectmanager ook werkt aan het vergroten van je zelfbewustzijn en zelfkennis. En dat je positief omgaat met je eigen barrières, zoals de angst om de schuld te krijgen van fouten. Opdrachtgevers willen assertieve projectmanagers die de dialoog aangaan en verbinding tot stand brengen.
We hebben geen gedeeld beeld en dat maakt de dialoog met opdrachtgevers en management moeilijker. Als we het lerend vermogen van de organisatie willen verhogen, dan begint dat bij onszelf. Het gaat om de mens achter de rol. Iedere projectmanager moet leren om meer te delen en te verbinden, want dan kunnen we samen leren. Meer met elkaar delen wat onze houding is en wat ons drijft. Daarvoor moet je wel jezelf kwetsbaar durven opstellen. Dat is moeilijk omdat je dan bang bent om klappen te krijgen. Maar kwetsbaar opstellen is juist een kracht en nodigt de ander uit om dat ook te doen.
Ik wil op zoek naar wat ons als groep projectmanagers bindt. Dat betekent niet dat we allemaal hetzelfde hoeven te zijn, want juist met onze eigenheid maakt ieder van ons verschil.