Praktisch projectmanagement met NLP
Welke rol speelt NLP in het vakgebied van projectmanagement, samenwering in teams en projectleiderschap? Zouden projecten succesvoller kunnen zijn als projectmanagers de NLP principes en tools toepassen? Zoals ” elk gedrag heeft een positieve intentie” , “werken met presence” en werken met “verbinding”. Misschien onbekende begrippen voor outsiders, maar hele belevingswerelden voor NLP’ers en mensen die bekend zijn met bijvoorbeeld Peter Senge, Franklin Covey en Otto Scharmer.
Projectmanagement, de methode voorbij
In 2007 deed ik een onderzoek naar ” verschil maken als projectmanager”. Met behulp van NLP model-leer technieken interviewde ik projectmanagers rond de vraag ” waar ben jij goed in?”. De resultaten presenteerde ik op het projectmanagement congres van IPMA (international project management association). De toen provocerende boodschap: Het succes van projecten is slechts voor een klein deel bepaald door de methode en de processen. Het grootste deel van het succes wordt bepaald door de basishouding van de projectmanager en de mate waarin hij of zij invloed kan uitoefenen op ” datgene wat zich onder de waterlijn afspeelt”. Met dat laatste bedoel ik onbewuste cultuurpatronen, het sociale krachtenveld, ingesleten en deels onbewuste belevingen-, denk- en gedragspatronen, maar ook impliciete kennis en ervaring met bijbehorende inspiratie en passie.
Slim werken
Als ik deelnemers van de projectmanagement trainingen vraag wat ze zoeken komt regelmatig voorbij dat ze “slimmer willen werken”. Aan de ene kant ingegeven door drijvende krachten in de organisatie, want het moet allemaal goedkoper, efficiënter en effectiever. Maar aan de andere kant ook vanuit de drijfveer om werk en privé beter in balans te brengen of om antwoorden te vinden voor ” het nieuwe werken“. In elke workshop en training geef ik aandacht aan slim werken met een van de basisvragen uit het NLP-veld: ‘wat is slim of wijs in deze specifieke situatie’ en hoe past dat in het grotere geheel (de context van mijn taak of rol en de ecologie van mijn persoon en de organisatie).
Wat is NLP voor mij?
In een notendop: De afkorting van NLP staat voor Neuro Linquistic Programming, maar ik spreek liever van neuro-linguistic-patterns. Iedereen heeft ingesleten patronen, sommige bewust en de meeste onbewust. Gregory Bateson, een van de grondleggers van NLP, noemde het ” the pattern that connects”. Patronen van interactie. Interactie tussen denken, voelen en doen. Interactie tussen jezelf en anderen. En ook : interactie tussen het bewuste en het onbewuste. Mensen helpen om patronen te zien en aan te voelen om er vervolgens van te leren, daar gaat het in de trainingen om. Want als je sociale, fysieke, emotionele, rationele en spirituele patronen herkent,aanvoelt en verbetert dan kun je beter ” werken vanuit het grotere geheel”. En dan zijn we weer terug bij het slimme werken.
Hoe gebruik ik NLP in workshops en trainingen?
Het is altijd een fusie, een samengaan, van meerdere vakgebieden. Maar ook een samengaan van alles wat je als weet en kunt (impliciete kennis en ervaring) met inzichten of best practices van anderen. Of het nu gaat om best practices uit PRINCE2 en IPMA , om het gedachtegoed van bijvoorbeeld Franklin Covey, Otto Scharmer en anderen, of om het enorme scala aan ideeën en tools uit het NLP-veld er is maar een focus: hoe verhoog je het potentieel, zeg maar opties en mogelijkheden, van jezelf en van het grotere geheel (team, project, organisatie). In de projectmanagement trainingen gaat het om het verhogen van het potentieel op het gebied van leiden, samenwerken, leren en veranderen. Hoe meer potentieel, hoe meer kans om te groeien: ” Learn to grow”.
Ruysdael voorlichtingsbijeenkomst 8 maart 2012
Op 8 maart 2012 organiseerde Ruysdael voor de Ruysdael relaties een voorlichtingsbijeenkomst over projectmanagement en de nieuwe generatie NLP. Daar ging ik wat dieper in op de definitie van NLP en de principes en tools die ik toepas in projectmanagement trainingen.
Meer informatie via Ruysdael
Bekijk de powerpointpresentatie van de bijeenkomst: Praktisch projectmanagement met NLP