De projectmanager in verandering

De projectmanagement parade

IPMA-NL, de projectmanagement vereniging van Nederland organiseert jaarlijks de Project Management Parade. In 2007 bezochten ruim 800 project-, portfolio- en programmamanagers het evenement. Dit jaar waren er meer dan duizend bezoekers. Het thema: De projectmanager in verandering. Ik verzorgde een presentatie voer ‘verschil maken’.

Verslag van een deelnemer

Dinsdagmiddag 15.15 uur, een overvolle zaal in het Nieuwegeinse Business Center. Rien van Leeuwen staat voor de groep projectmanagers. Hij is één van de sprekers op de Projectmanagement Parade. Zijn presentatie heeft als onderwerp ‘verschil maken’. Hoe doe je dat eigenlijk?

Rien zet twee uitersten tegenover elkaar: de gestructureerde planmatige “farmer” , die op basis van dagelijkse ‘routine’ zijn acties uitvoert en de adhoc gedreven jager, die op basis van een onvoorspelbare trigger actie onderneemt. ‘Waar zit jij? En wat betekent dat voor de omgeving waarin jij lekker werkt?’ Vraagt Rien zijn publiek.

Verschil maken

‘Verschil maken’ doe je door dat te doen waar je goed in bent. Dit betekent zelfonderzoek, vaststellen waar jouw krachten liggen, maar ook oog hebben voor die van je opdrachtgever en je team. Dit ‘doen waar je goed in bent’ betekent, dat je ‘jezelf’ moet kunnen zijn, je eigen authenticiteit ruimte geven. Kortom: je maakt verschil door wie je bent.

Hij gaat in de rest van zijn verhaal in op drie aspecten: zin krijgen, zin hebben en zin geven. Bij “zin krijgen” gaat het om de vraag wat jou in beweging zet, waar krijg je energie van. Is dit omdat iets je frustreert, omdat je het grotere geheel ziet, droomt en die dromen je inspireren of is dit omdat je een innerlijk vertrouwen hebt, dat je iets kunt bereiken waardoor je gemotiveerd raakt.  Bij “zin hebben” gaat het om de vraag of je zelf initiatief neemt of dat iets buiten je tot beweging aanzet.

Bij “zin geven” gaat het om de vraag hoe jij anderen in beweging zet en daarmee een bijdrage levert aan het grotere geheel. Dit kan zijn door te focussen op het verschil en daarmee iets nieuws te maken. Daarnaast kan het door verwachtingen en ideeën werkelijk te realiseren en het kan door focus te hebben op het verband en daarmee te werken aan sfeer en samenwerking.

Door het publiek regelmatig vragen te stellen en daarmee te motiveren om bij zichzelf te rade te gaan (wat geldt voor mij), bleef hij de groep in de inmiddels warme zaal gedurende 1,5 uur boeien.

Meest gelezen artikelen