Dolfijnen die samen leren

Leren is tijdloos

Een leven zonder leren bestaat niet. Bewust of onbewust leren we elke seconde iets nieuws. Leren is beleven, experimenteren en ervaren. Leren is informatie, belevingen en ervaringen uit het verleden toepassen in het hier en nu. Kennistransfer, of kennisdeling, over verschillende situaties of contexten. Maar leren is ook afstand nemen, patronen herkennen en deze patronen aanpassen, verbeteren en veranderen.

Leren om te groeien

Als je echt iets nieuws leert, dan heeft dat invloed op wat je voelt, denkt en doet. Het heeft invloed hoe je met je zelf om gaat. Leren verandert je mindset en de manier hoe je in de wereld staat. Bijvoorbeeld hoe je samenleeft, samenwerkt en samen bent. ” Learn to grow”.

Leren te leren

De ontwikkelingen op sommige gebieden gaan zo snel  dat we niet alleen meer moeten bijleren, maar moeten leren om te leren. Sneller leren, beter leren en samen leren. Niet meer alleen over feiten en modellen, maar ook over patronen en dieper liggende structuren en systemen. Of je het nu wilt of niet: iedereen is een ” life-long learner”. In een leer- interactie, zoals bijvoorbeeld tijdens training, coaching of begeleiding, ga ik eerst op zoek naar de samenhang: ” wat wil je leren, verbeteren of veranderen en waarom?” Daarna gaan we samen aan de slag met het onderwerp, het thema of de vaardigheid waar het om draait. Het beste leer je wanneer  je geïnspireerd bent, als je de “nieuwe stof” kunt plaatsen en als je het kunt toepassen in een specifieke context. Deze drie aspecten komen in elke interactie aan de orde. Inspiratie helpt om energie los te maken, omdat weet je waar je het voor doet. Referentie-ervaringen, vergelijkbare “belevingen” met de leerstof, helpen om alles een plekje te geven in jouw specifieke interne “leerstructuur”. Door het benoemen van en/of het oefenen in een specifieke context of setting neemt het vertrouwen in de toepasbaarheid toe. Dit alles leidt tot een betere verankering van de leerervaring.

Meest gelezen artikelen