Zwemmen in een zee van zand

Iedereen kan leren zwemmen, maar hoe werkt dat als het zwembad of de zee steeds meer met zand gevuld is in plaats van met water? Hoe ga jij als mens om met een zandstorm van regels die jouw autonomie nutteloos maken?

Een zee van mogelijkheden

Je hebt net de mooiste job van je leven gekregen. Ze hebben je verteld dat je komt te werken in een zelfsturend team en dat je zelf ook veel autonomie hebt bij het invullen van je functie. Klinkt mooi toch?

De eerste werkdag begint en je ontmoet nieuwe collega’s. Het is een leuk team. Niet te overdreven. Gewoon vriendelijk en een tikje zakelijk. Met de een klikt het beter dan de ander, maar als geheel voelt het goed. Het werk is uitdagend en doet er toe. Je voelt je als een vis in het water. Maar hoelang?

Ook het werk waar jij als persoon voor staat is inspirerend. Door wat je doet help je anderen en wordt iedereen er beter van. Je krijgt dat terug van de mensen zelf, maar ook wanneer iets lukt of als je iets neerzet. De belofte over autonomie geeft jou bewegingsvrijheid in een oceaan van mogelijkheden.

Een zandstorm van regels

In het werk zijn er nogal wat normen en regels waar je en het team rekening moeten houden. Regels die zijn opgelegd door het vak, door de organisatie en steeds vaker door de overheid of branche. Je hebt te maken met waakhonden. Zowel in het team, als in het hele werkveld.

De eerste dagen merk je het nog niet, maar op een moment merk je dat je vastloopt. Door waar je eerst bewegingsvrijheid dacht te hebben blijken de regels en normen zand in de motor van het werk te gooien. Wanneer je echt iets wilt betekenen voor de klant kan dat niet of met zoveel inspanning en geld dat het niet haalbaar is.

Leren zwemmen

Ik help iedereen die zich in dit verhaal herkent om met focus en plezier te blijven werken. Waar het echt om draait is dat je in dit soort settings de inspiratie en de creativiteit vindt om door te gaan en iets te blijven betekenen voor de mensen waarvoor je het doet. Niet teleurgesteld of gefrustreerd raken, want dat is op de lange termijn niet gezond.

Ik help je in drie eenvoudige stappen: een intake gesprek, een online test en een focus gesprek. In het intake gesprek inventariseer ik jouw situatie, de regeldruk en de bewegingsvrijheid die je nastreeft. De test is bedoeld om een beeld te krijgen van jouw manier van denken in situaties waar de regels je beklemmen. Het focus gesprek geeft je concrete tips om binnen de bestaande kaders en regels toch autonomie en werkplezier te krijgen.

In de praktijk krijg je hierdoor gedurende een bepaalde periode een andere focus in het werk. Een focus die je helpt om in het dagdagelijkse werk creatiever, krachtiger en  wendbaarder te zijn. De zandstorm van regels kun je niet altijd beïnvloeden, maar wel hoe je er zelf mee om gaat. Zonder deze aandacht voor jezelf zou je stressniveau wel eens hoger kunnen zijn dan gezond voor je is. Het effect van de drie stappen is dat je uiteindelijk met meer balans en inspiratie werkt.

(foto van michael’s weatherblog)

Meest gelezen artikelen