Inspiratiepodium 2008


Inspiratie en talent

Heb je wel eens stil gestaan bij wat je inspireert en waar je goed in bent? Laat je inspireren door de verhalen uit mijn talentgesprekken in 2008. Vanwege de privacywetgeving zijn de namen fictief.

Marc (26)  De mix van acteren en entertainen brengt mij helemaal in m’n element.  Het bruist in mijn lijf als ik op het podium sta en ik met het publiek bezig ben. Vooral in momenten waarin alles bij elkaar komt en ik iets losmaak. Ik wil heel graag laten zien dat ik op het podium thuis hoor. Ook bij het acteren in trainingen is het mijn drijfveer om mensen iets mee te geven, waar ze in het dagelijks leven iets aan hebben. Mijn stip op de horizon? Altijd bezig blijven met mensen en mijn achtergrond in sociale vaardigheden en drama. Ze een duwtje in de rug geven om zichzelf te zijn in de maatschappij en daardoor vanzelf gelukkiger worden.  

Het Talent van Marc? Marc is een veelzijdig talent. Een groeiend kleurenpalet van kwaliteiten noemt hij het zelf. Dit komt tot uitdrukking wanneer hij onder hoge druk met anderen bezig is. Op het moment dat hij tijdens de premiere van de musical zijn eerste klanken zingt is hij volledig in de flow. Alles komt bij elkaar en op het juiste moment. Vanuit een basishouding “ ik kan het” is hij in staat om volledig aanwezig te zijn. Hij zingt met emotie en vanuit volle overtuiging en oprechtheid. Dit doet hij door eerst volledig bij zijn hart te zijn en daarna met perfectie af te stemmen op het grotere geheel en de interactie met het publiek.

Linda (25)Voor mij is vrijheid en creativiteit belangrijk. Vrijheid om te bereiken wat ik zelf wil en de creativiteit in mezelf om dat mogelijk te maken. Daarmee wil ik in mijn werk als orthopedagoog de levensstandaard van jongeren verbeteren. Als ze beter inzicht in zichzelf hebben, krijgen ze ook meer inzicht in anderen. Zo kunnen ze meer zichzelf zijn, in plaats van achter anderen aan te lopen.

Het talent van Linda? Het talent van Linda is sociale creativiteit. In de meest uiteenlopende situaties weet ze anderen dichter bij hun drijfveren te brengen en zo hun gedrag in positieve zin te beïnvloeden. Hoe? Door de situatie te analyseren, aan te voelen wat de ander drijft en vervolgens vanuit een “intuïtief weten” spontaan in te grijpen. Dat laatste doet ze door haar denken stil te leggen, te luisteren naar haar gevoel en te reageren vanuit de basis.


P
eter (21) Wat mij inspireert is creatief bezig zijn en te tekenen. Ik volg nu de opleiding kunstillustratie. Mijn droom is dat ik later met een paar vrienden een bedrijfje voor creatieve communicatie opricht, waar we samen veel verschillende uitingen voor klanten bedenken en vormgeven. Ieder met zijn eigen kwaliteiten en elkaar aanvullend, zodat we veel positieve feedback van onze klanten krijgen.

Het talent van Peter? Hij is down to earth en vasthoudend. Als hij ergens aan begint, maakt hij het ook af. Ik vind dat hij een unieke creatie-strategie heeft: intuïtief en de totale creatie opbouwend vanuit kleine stapjes. Hij heeft een open instelling en weet zich daardoor flexibel te verplaatsen in de behoefte van de klant.

Bram (29) Na mijn verblijf op de intensive care besefte ik dat niet alles zo vanzelfsprekend is als ik altijd had aangenomen. Ik ben daarna veel bewuster geworden en sta nu meer intens en authentiek in het leven. In de interactie met anderen stimuleer ik passie en echtheid. Deze diepgang geeft meer energie en is duurzamer. Ik wil wat betekenen voor anderen in het kader van het grotere geheel.

Het talent van Bram? Zijn kwaliteiten van zijn flexibiliteit, openheid en focus. Zowel bij het goede doelen werk als in zijn werk als leidinggevende kiest hij een setting waarin hij dit talent maximaal kan inzetten: dynamische omgevingen waar mensen samen resultaten neerzetten. In die setting weet hij sensitief, flexibel en open te blijven. De kern van zijn talent ligt in een effectieve focus-strategie: Na de rationele afweging (kaderen en wegen) “pakt” hij zijn visie. Hij gebruikt een soort van “lock-in” motivatie waarmee hij op een diepgaand niveau de energie van zichzelf en anderen kan richten in functie van het doel.

Iris (30) Mijn inspiratie? Groeien, boeien en verbinden. In mijn werk als programmamanager kunst en cultuur komt mijn droom tot uitdrukking. Op dit snijvlak van cultuur en bedrijfsleven verbind ik mensen en ideen tot iets wat ergens toe leidt. Het boeit me omdat ik elke dag met anderen weer iets nieuws ontdek en dat van alles in beweging zet. Alles wat je aandacht geeft gaat groeien en alles heeft een verband in het grotere geheel. Samen op weg zijn en ergens komen, daar doe ik het voor.

Het talent van Iris? Zij weet mensen en projecten te verbinden met een sterke focus op resultaat. Haar talent is om in de interactie met mensen verschillen te verbinden. Ze heeft de vaardigheid om bij mensen door te dringen, om ideeën en concepten “te pakken” en om kritisch te zijn vanuit een intern “weten”. Het verbinden is voor haar een intuïtief proces, waarin ze de grote lijn ziet en het verband tussen de details aanvoelt. Ze is geboeid en wordt geïnspireerd door zowel het proces als de uitkomst. Haar overtuigingen over groeien, boeien, verbinden en ontdekken versterken elkaar en dit talent.

Astrid Ik heb gekozen voor mijn hart. Mijn baan opgezegd en naar het buitenland verhuisd. Ik vind dat geluk veelal een keuze is en kies bewust voor kwaliteit in relaties, leven en werk. Ik raak geinspireerd door wat ik dagelijks meemaak en ervaar, door in harmonie te zijn met zelf en anderen en door successen. Succes is voor mij enerzijds op allerlei gebied positieve resultaten neerzetten en anderzijds zien dat anderen ontwikkelen en in zichzelf geloven. Het is voor mij belangrijk dat ik kan blijven doen wat ik leuk vind en dat ik me kan blijven verwonderen over de wereld.

Het talent van Astrid?  Zij weet effectief om te gaan met tegenslagen of teleurstelling door positief en optimistisch in het leven te staan en door een aantal sterke overtuigingen zoals: “ het hart twijfelt niet”, “ ik weet dat moeilijkheden over gaan” en “ het gaat om de betekenis die je zelf aan een situatie geeft”. Daarnaast leeft ze in het hier en nu, zoekt ze directe interactie met anderen en kan ze daarin veel verschillende facetten van zichzelf inzetten. Door deze combinatie voelt ze zich krachtig van waaruit ze makkelijk kan omgaan met onzekerheid.. Dat geeft haar “geaardheid” en flexibiliteit in het contact met de wereld om haar heen..

Meest gelezen artikelen