Naast leiderschap en communicatie is het thema samenwerking wel het meest actuele thema in verander-, verbeter- en leertrajecten van organisaties en teams. In dit artikel vind je praktische tips over verbinding, energie en resultaat.
Tijd voor reflectie
Als ik tijdens mijn wandeling door de polder terugblik op de afgelopen maanden dan valt het me op hoe druk de periode tussen herfst en kerst elk jaar is. Ik merk dat bij mezelf en in mijn eigen werk, maar ook bij verschillende klanten. De plannen voor het nieuwe jaar zijn alweer in een budget gegoten, mensen en teams worden op hun prestaties beoordeeld en naast “de afsluiting” van het lopende jaar” is de aandacht ook bij alle nieuwe planningen. De focus is op Resultaat, terwijl door al het drukke “gedoe” en het afnemende zonlicht de energie lijkt af te nemen. Ik hoor dat in teams, bij trainingen en in de dagelijkse contacten. Ergens in de verte gloort kerst, voor velen een tijd van verbinding. Tijd voor een korte reflectie op de samenhang van deze drie thema’s: Verbinding, Energie en Resultaat. Vanuit het individuele perspectief.
Wat zoek jij eigenlijk in de samenwerking?
Goed samenwerken is voor iedereen anders, maar het effect is bijna altijd het zelfde: je voelt een bepaalde verbinding met de ander of anderen, het geeft je energie En je zet samen een bepaald resultaat neer. Verbinding, Energie En Resultaat (afgekort VEER) geeft kracht aan een samenwerkingsverband. Of nu gaat om een eenmalig klantcontact of het samenwerken in bijvoorbeeld een projectteam. Deze veerkracht houdt de samenwerking levend. Zonder verbinding, energie of resultaat verdwijnt de motivatie om “er energie in te steken” als sneeuw voor de zon en loopt zelfs de best gestructureerde samenwerking op de klippen.
Ervaar je Verbinding?
Verbinding is het beleven van een positieve interactie met anderen. Elkaar zien, horen en aanvoelen. Jij zegt iets en de ander reageert daar op. De ander voelt iets en jij kan jezelf inleven. Je hebt een idee en de ander bouwt er op voort. Voor de een is verbinding het werken in een samenhangende context, zoals het werken op een bepaalde plaats, met een bepaald systeem, in een bepaald project of in een bepaald ritme of regelmaat van contact. Voor anderen is verbinding een emotionele of intellectuele gemeenschappelijkheid: gedachten kunnen delen, elkaar begrijpen en aanvoelen en een klik hebben op de inhoud of als mens. Je samen ergens een onderdeel van voelen. Voor iedereen is verbinding een gevoel, beleving, ervaring van “er samen voor staan of gaan ”. Gedurende korte of langere tijd. Verbinding is synoniem voor verbondenheid, saamhorigheid en betrokkenheid. Of het nu gaat om samenwerking met leveranciers, klanten, collega’s, managers of andere teamleden.
Krijg je energie van de samenwerking?
Iedereen heeft een antenne voor moeizame samenwerking. Je voelt frustratie, ergernis, boosheid, onveiligheid of nutteloosheid over de manier van samenwerken of over het uiteindelijke effect. Met stress als gevolg. Maar samenwerken kan ook ontzettend leuk zijn! Je weet en voelt het wanneer het goed zit. Noem het inspiratie, flow, ritme, plezier, gezelligheid, voldoening of zingeving. Allemaal uitdrukkingen van het ervaren van positieve energie. Van fit voelen. Ervaar je eenmaal positieve energie, na het eerste contact of nadat je aan elkaar “gewend bent”, dan ben je ook bereid om er “meer in te stoppen”. Uiteindelijk herken je een goede samenwerking aan het feit dat het je gevoelsmatig meer oplevert dan dat je er in steekt.
Wat is het resultaat van de samenwerking?
Een van de grootste misvattingen is misschien wel het idee dat het bij samenwerking alleen om resultaten draait. Van aandeelhouder tot en met teamleider lijkt het boeken van resultaten soms de enige focus. Vanuit die focus is er aandacht voor professionalisering, verbetering van processen, systemen en structuren. Individuele medewerkers en allerlei samenwerkingsverbanden krijgen resultaten opgelegd of moeten realistische doelen inschatten. Vanuit het perspectief van samenwerking is resultaat iets anders. Resultaat komt van binnenuit en ontstaat vanuit verbinding. Het zijn de kleine dingen die het doen. Samen een probleem oplossen, iets nieuws bedenken, afspraken maken en voortgang boeken. De samenhang zien met de rode draad van grotere resultaten en doelen. Resultaat boeken geeft energie. Dan is er sprake van co-creatie: samen iets neerzetten wat je alleen niet had gekund of gewild.
Praktische tips voor meer VEERKRACHT
- Geef in de samenwerking niet alleen aandacht aan de resultaten, maar sta af en toe ook eens stil bij de verbinding die je voelt en de energie die het samenwerken oplevert
- Wees je bewust wat “verbinding” voor jou betekent. Niet iedereen zoekt dezelfde diepgang in de samenwerking.
- Wees eerlijk tegen jezelf en liefst ook tegenover de ander over de energiebalans in de samenwerking. Investeer in het verbeteren van de samenwerking
- Zoek samen naar concrete resultaten en heb oog voor detail maar hou tegelijkertijd het grotere plaatje of de rode draad in de gaten
- De belangrijkste tip: blijf authentiek en let op je persoonlijke stress en veerkracht, want je krijgt uit een samenwerking wat je zelf geeft.