In 2009 organiseerde het platform projectmanagement IPMA-NL weer het grootste projectmanagement-evenement van Nederland: de Project Management Parade! “Met soft skills naar harde resultaten”. Meer dan 750 bezoekers deden zich te goed aan circa 50 workshops. De workshop high performance teams behoorde tot de best gewaardeerde bijdragen
High Performance Teaming
In de workshop “samenwerken in High Performance teams” maakten de deelnemers kennis met het concept, een concreet stappenplan en de praktijk van een van de stappen: hoe komen we in een Field Flow?
Kenmerken van een high performance team? Teamleden identificeren met het team, hebben een heldere teamvisie, weten wat het team belangrijk vindt en voelen zich ondersteund door de overige leden. Iedereen werkt aan het gezamenlijke resultaat. Met een hoge mate van flexibiliteit, samenwerking, initiatief en doelgerichtheid. Een team komt in beweging vanuit passie en inspiratie. Daarvoor is het wel nodig dat er een bepaalde diepgang van samenwerking is. Hoe meer diepgang, hoe beter de prestatie.
Ik heb genoten van de interactie. Eerst was het tijd voor de achterliggende gedachten van waaruit het concept is ontwikkeld: Gregory Bateson( mind & nature), Csiksezentamihaly (flow), Robert Dilts ( generative change), Ruysdael stepping stone aanpak® (alignment), Rien van Leeuwen ( authentieke inspiratie) en tenslotte Peter Senge en Otto Scharmer (Presence). De reacties: “ ik kende niet alles en de combinatie is interessant”. Vanuit die combinatie gingen we naar de basisprincipes van een high performance team: echtheid, eenvoud en eenheid.
Daarna speelden we samen met de metafoor van de reis. Metaforen prikkelen het onbewuste en helpen om creatief met de stof om te gaan. Opvallend is het dat veel mensen moeite hebben om de aandacht te verdelen tussen de reis, het reisgezelschap en de stip op de horizon. Vooral in projecten is daarnaast de focus op de omgeving veelal een blinde vlek.
Diepgang
Over de samenwerking in teams was veel eenstemmigheid in de zaal. Iedereen nam zijn eigen ervaring in een team als case. De vraag was: “ wat is de diepgang van de samenwerking: context, activiteiten, capaciteiten, waarden of intenties?” De meesten kwamen niet verder dan samenwerking gebaseerd op context (structuur en planning) en activiteiten. Een aantal noemde capaciteiten (gebruiken waar ieder teamlid goed in is) en een enkeling noemde waarden (oplijnen en verbanden vinden). Dit riep vanzelf de vraag op: “ hoe bereik in de dagelijkse paktijk die diepgang? Een mooi bruggetje naar de vijf-stappen-aanpak.
We verkenden de vijf stappen voor zowel de leider als ieder teamlid en het team samen. Het leuke is dat als je die stappen in onderlinge samenhang ziet, je ook gelijk nieuwe inzichten krijgt over de dynamiek tussen de leider, het teamlid en het team. Tijd om praktisch aan de slag te gaan met een van de stappen: field flow, een begrip dat de meeste nieuwsgierigheid opwekte.Field flow is een manier van samenwerken, waarbij ieder teamlid authentiek aanwezig kan zijn en iedereen tegelijkertijd met elkaar en met het doel verbonden is. Met een gevoel van “het gaat vanzelf”. De “landingsoefening” lukt alleen als iedereen die balans tussen zelf, team en doel kan behouden.
Afstemmen
Ontzettend inspirerend om de verbaasde blikken en daarna de leerervaringen mee te maken. Over hoe de onderstroom ( onbewuste individuele en groepsprocessen) de prestatie beïnvloeden. Over hoe moeilijk het soms is om “ afgestemd” te blijven op elkaar. En over het belang van authentieke inspiratie, want dat zorgt ervoor dat je open staat voor jezelf en voor de signalen uit de omgeving. Ik vond het een prachtige bijeenkomst. Waarom? Omdat er een paar momenten waren waarin er een diepe stilte viel. Niet uit te leggen, maar je voelt dat er dan collectief geleerd wordt. En dan weer samen lachen over een eenvoudig lijkende oefening met een dubbele bodem.