Sprout in a dessert

Aanpassingsvermogen in een veranderende wereld

Wat is aanpassingsvermogen?

De wereld verandert constant en niet altijd in een richting die we gewend zijn, maar vanaf onze eerste ademhaling leren we om ons aan te passen aan onze omgeving. Meestal gaat dat ongemerkt in kleine stapjes en leermomenten. Denk maar eens aan een baby die begint met kruipen, vallen en opstaan. Het vermogen tot aanpassing zich ingebakken in ons DNA en is de constante sleutel in onze ontwikkeling als mens en als mensheid. Het is de kwaliteit en vaardigheid om ons tijdelijk of structureel aan te passen in reactie op een daadwerkelijke of voorziene verandering in onze omgeving.

De wereld verandert rap

In 2012 schreef ik onderstaande inleiding voor mijn boek Energie door wisselwerking : “Meer dan ooit leven we in een dynamisch veranderende wereld. Op allerlei vlakken volgen ontwikkelingen elkaar steeds sneller op en hangen deze steeds meer met elkaar samen. Zonder dat we er erg in hebben, rijgen kleine veranderingen zich aaneen tot een structureel veranderd economisch, technologisch en sociaal landschap. Met soms nog onbekende gevolgen voor het klimaat en onze leefomgeving en milieu.” In 2020 wordt er een groter beroep op ons aanpassingsvermogen gedaan, dan ik toen had kunnen bedenken.

Ik ben geen expert

Het feit dat ik in mijn werk als begeleider, trainer en coach regelmatig bezig ben met het vergroten van het aanpassingsvermogen van mensen, teams en groepen, maakt mij geen expert. Elke dag besef ik hoeveel ik als persoon en wij als mensheid nog te leren hebben. Als de wereld steeds sneller en op een steeds grotere schaal verandert hebben we namelijk ook een ‘next level’ van aanpassing nodig. Niet meer oppervlakkig, maar diep. Niet meer langzaam, maar snel. Niemand is een expert wanneer je samen een reis in onbekend gebied maakt. Iedereen heeft een stukje van de legpuzzel en het gaat erom dat je op elkaars intu├»tie en experimenteergedrag vertrouwt.

Samen leren over veranderingen in complexe systemen

De sleutel tot het vergroten van ons aanpassingsvermogen is dat we samen leren. Door de ontwikkelingen rond COVID werk ik net zoals vele anderen thuis. Maak een afspraak voor een videogesprek en leer van elkaar hoe je als mens en als team je aanpassingsvermogen kunt vergroten in samenhang met het grotere plaatje. Het begint met een andere mindset om vervolgens samen naar nieuwe wegen te zoeken, zonder je eigen bijzonderheid en autonomie te verliezen.

Meer lezen

 

Meest gelezen artikelen