De evolutie van de mens in zes silhouetten

Het verschil tussen drijfveren, waarden en criteria

Voor wie de wereld uitdagend vindt, om welke reden dan ook, is het handig om te weten wat je drijft, wat je belangrijk vindt en waar je jouw keuzes op baseert. Wanneer je dat weet en voelt is het eenvoudiger om te volharden in wat je zoekt. Voor de een is het startpunt misschien een bepaalde machteloosheid of frustratie, voor de ander een inspiratie of iets wat motiveert. Welk startpunt je ook hebt en welke weg je ook volgt, er komt vroeg of laat een kruispunt met keuzes. Verbinding met je drijfveren, waarden en criteria geeft uiteindelijk meer opties en minder keuzestress.

Drijfveren (drives)

  • Een drijfveer is een verzameling van waarden, die ons impliciet (vanuit ons onbewuste) motiveren tot een bepaald gedrag in een bepaalde context. Lees in het artikel balans en wisselwerking op het werk op welke manier drijfveren belangrijk zijn bij keuzes.

Waarden (values)

  • Dit zijn principes of kwaliteiten die intrinsiek in iemand aanwezig zijn. Waarden kunnen voor een deel uitgedrukt worden in woorden (generalisaties of “container-begrippen”) en spelen een belangrijke rol bij motivatie (het vermijden of bereiken van waarden). In het artikel over het onderzoek verschil maken als projectmanager vindt je voorbeelden van deze waarden.

Criteria (criteria)

  • Criteria, van het grieks “krites” (beoordelen), zijn meer specifiek en spelen een rol bij specifieke keuzes. Het kan  bijvoorbeeld gaan om te kiezen iets wel of niet te doen, of te stoppen om te doen. In het artikel over verantwoordelijkheid nemen vindt je voorbeelden van criteria.

Drijfveren zijn sterk gekoppeld aan de mindset die je hebt. Is het glas half vol? Dan heb je een andere mindeset, noem het gemoedstoestand of ‘state’, dan wanneer het glas half leeg is. Kijk maar eens op de pagina ‘authentieke mindset’. Daar vind je zeven voorbeelden over hoe je ‘ingesteld’ kan staan wanneer je geconfronteerd wordt of bent met een uitdaging. Die instelling of attitude bepaalt welke drijfveren, waarden of criteria geactiveerd zijn of worden.

Wil je oefenen?

Welke ‘kleine keuzes heb je afgelopen week gemaakt? Reflecteer dan vervolgens over die keuzes:

  • Op basis van welke criteria heb je gekozen? (Waarom heb je dit gekozen)
  • Welke waarden zitten erachter? (Waarom is dat criterium belangrijk voor jou, wat probeer je te bereiken of te vermijden)
  • Op welke manier inspireert dat jou?

Meer weten over hoe inspiratie invloed heeft op hoe je in het leven staat? Lees dan de pagina ‘Alles over inspiratie‘.

Meest gelezen artikelen