James webb image

Grensverleggende beelden van de james webb telescope

Vandaag zijn grensverleggende beelden getoond van de James Webb space telecope. Ik keek er met ontzag naar. Het beeld van deze blog post is de geboorte van ster NGC 3324 in the Carina Nebula. Ik ben dankbaar dat nasa, esa en Csa deze beelden beschikbaar stellen. Klik hier voor de eerste james webb images over deep space, exogene planeten en ons eigen sterrenstelsel.

De James Webb Space Telescope is een vijfde generatie infrarood satelliet die verder bouwt voort op de successen van de eerdere generaties. Met deze eerste beelden ontstaan onder andere meer begrip over het ontstaan van het heelal. De theorieën van Einstein worden steeds meer en vaker bevestigd.

Veertig jaar geleden, in 1982, werkte ik aan de IRAS. In het team was ik onder andere verantwoordelijk voor de coördinatie van de voorbereiding en uitvoering van de thermal balance test bij het Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California.

De IRAS, kort voor InfraRed Astronomical Satellite (1983-1984), produceerde met een survey van tien maanden, gevolgd door tien jaar verwerking van de gegevens, een eerste integrale infraroodatlas van het heelal. Toen was ik onder de indruk van de foto’s van ons heelal, maar de James Webb Images zijn van een hele andere orde. Klik hier voor de eerste images

Deze eerste generatie infrarood satelliet werd opgevolgd door ESA’s Infrared Space observatory (ISO, 1995-1998), Nasa’s Sptizer Telesocope (2003-2022) en ESA’s Herschel space observatory (2009-2013).

De huidige James Web Telescope is dus de vijfde generatie infrarood waarneming in de ruimte. Ook deze beelden zijn weer grensverleggend en bouwen voort op de gegevens van de eerdere generaties.

 

Meest gelezen artikelen