Focus en plezier

Het antwoord op verandergekte

Onlangs vond ik in mijn brievenbus een folder met de titel VERANDERGEKTE. Het was reclame voor het congres organiseren, adviseren& begeleiden. Zonder dat ik de folder opende, zette het me aan het denken. Goede slogan dus van de marketing afdeling. Een goed inhoudelijk thema ook trouwens. Hoe zou ik met verandergekte in organisaties omgaan? In mijn gedachten doorliep ik mijn professionele werkveld van de afgelopen jaren. Vanuit het principe ” Alles wat je zoekt is er al”  vind je onderstaand een paar antwoorden. Het is in alle bescheidenheid een bijdrage en oproep om ” het samen mee te maken”.

  1. Begin met een gedeeld beeld, noem het collectieve context, over zowel de gewenste uitkomst als de manier van veranderen
  2. Benoem niet alleen ‘wat we willen bereiken”, maar ook ‘wat we willen vermijden’
  3. Geef op organisatie-niveau aandacht aan de zeven succesfactoren voor duurzame innovatie
  4. Bestrijd de ‘waan van de dag” door een goede individuele en collectieve focus
  5. Maak het samen mee. Zie de verandering als groei.

Meer informatie

  • In het boek Energie door Wisselwerking (uitgebracht in 2013 en aangevuld in 2014 en 2015) vind je een beschrijving van onze visie op duurzaam innoveren. De essentie: veranderen is mensenwerk. Zorg dat niet alleen de uitkomst, maar ook de manier van veranderen zo duurzaam mogelijk is. Met andere woorden: vind manieren om met een optimale inspanning resultaten neer te zetten die een grote meerwaarde hebben voor het grotere geheel.
  • Op de het PRINCE2 Best practice user group congres van 2013 was duurzaam veranderen een onderdeel van het thema wendbaarheid.
  • De site van Millian, de opleidingssite voor HBO en hoger, nam een artikel over duurzaam veranderen op in het curriculum.

Meest gelezen artikelen