Dertigers dilemma

Dilemma’s

Een dilemma is niets anders dan een moeilijke keus, meestal uit twee tegengestelde mogelijkheden. De tegenstellingen houden elkaar zodanig in evenwicht dat elke keus de verkeerde lijkt te zijn .

Brainstormen met dertigers over de toekomst

Een avond brainstormen en debatteren met een Junior Kamer van JCI, Junior Chamber International. Onderwerp: het dertigers dilemma, bestaat dat echt of is het een hype? Aanleiding: het boek Dertigers dilemma van Nienke Wijnants. Hierin geeft zij aan dat dertigers last hebben van dilemma’s, twijfels en levensvragen. Door de groeiende keuzemogelijkheden heeft juist deze generatie last van keuzestress. Dertigers voelen grote druk om de juiste keuze te moeten maken. Moeilijk als je ook nog eens met allerlei zingevingsvragen zit en het zicht kwijt bent op je eigen loopbaankoers.

Voor mij is dit de eerste keer dat ik in contact kwam met JCI. Het eerste wat me opvalt is het open en informele karakter. Op mijn vraag wat ze samen inspireert krijg ik een opsomming van de goede doelen en activiteiten. Mooi om zo in de maatschappij te staan. Het doet me gelijk denken aan het begrip Presence uit het boek van Peter Senge: bewust ervaren in het hier en nu en zien wat zou kunnen zijn. We debatteerden rondom drie stellingen en deden een talent-oefening.

Je bent niet wie je denkt dat je bent

De eerste stelling was vooral bedoeld om een brug te slaan naar de vooronderstelling dat de huidige dertigers met allerlei zingevingsvragen zitten. In de discussie kwam er een leuke wending naar het uitdiepen van het begrip identiteit. Wat is dat eigenlijk? Identiteit is datgene wat je uniek maakt in jouw ogen ( zelfbeeld) en in de ogen van anderen (imago). Identiteit is datgene waarmee je een eenheid vormt (het identificeren met). Als je weet en voelt wie je bent ( hier en nu), kun je makkelijker met dilemma’s omgaan. De definitie van een dilemma is: “ een moeilijke keus uit twee”. Als je beter weet wie je bent, kun je hogere keuzecriteria vinden die beide mogelijkheden omsluiten.

Je bent meer

De tweede stelling gaf een opening naar “vrij voelen”. Juist door het te sterk identificeren met wat je doet of de context waarin je werkt ontstaat de keuzestress. Welke keuze je ook maakt, er is altijd iets los te laten. Hier gaf ik het voorbeeld van de kernidentiteit ( de grote cirkel in het midden) en deel-identiteiten, die je opbouwt naarmate je ouder wordt.

Geef de wereld meer van jezelf

Bij de stelling over “geef de wereld meer van jezelf” hadden we het over energie krijgen wanneer je doet wat goed voelt. Inspiratie door iets te betekenen voor anderen. Zoals het geval is bij de drijfveren van JCI. Maar we stonden ook stil bij het vinden van de balans tussen goed voelen van binnen-uit  en goed voelen door goedkeuring of conditionering van buitenaf. Zo kwamen we bij het moeten, iets wat ook in het dertigers dilemma zit. Moet je wel meer zijn dan wie je bent? Kun je niet gewoon stil staan, genieten en zijn?

Waar ben je goed in?

Daarna deden we de oefening “ waar ben je goed in”: door zelfreflectie over een piek-ervaring uitvinden welke kwaliteiten of talent je hebt. Hierin zat ook een leuk bruggetje naar identiteit, want “ wie ben je eigenlijk als je een piek-ervaring hebt?”. Over het verschil tussen identiteit en gedrag ontstond een mooie discussie. Iemand zei: “ Ik ben een positivo, maar ik heb geleerd dat het niet altijd werkt om positief naar anderen te communiceren” Dit gaf een mooi voorbeeld van het verschil tussen identiteit en gedrag: je bent niet wat je doet (gedrag), want je bent meer (identiteit).

Kortom, een leuke en geslaagde avond met inspirerende mensen. De opbrengst ging naar het project VONK (VUmc Onderzoek naar KinderKanker). Iets waar deze Junior Kamer zich hard voor maakt en wat ik ook een belangrijk goed doel vind.

 

Meest gelezen artikelen